En guide till Stockholms bästa husmanskost

När nya trender kommer och går är det ändå några saker som alltid består. Den svenska husmanskosten är inte på väg någonstans, tvärtom, runt om i Stockholm serverar många av de bättre restaurangerna riktigt bra husmanskost till lunch. Här är en guide till några av Stockholms bästa lunchställen för dig som vill ha vällagad husmanskost.

Konstnärsbaren (KB)

Konstnärsbaren, eller KB som den oftast kallas, har legat, sett ut och smakat ungefär likadant sedan de slog upp portarna 1931. Det betyder att deras husmanskost är precis så välkalibrerad som den bara kan bli.

 

Kvarnen

Klassiska Kvarnen vid Medborgarplatsen har många olika skepnader. Nattklubb på helgkvällar, brunchlokal för de mer morgonpigga helgbesökarna och tjeckisk avdelning för schnitzelvurmarna. Men framför allt är Kvarnen en plats för husmanskost. Köttbullar, raggmunkar, stekt strömming och isterband – de är bara några av rätterna som alltid utlovas till hungriga lunchbesökare.

 

Tennstopet

På Tennstopets meny hittar du klassiker som rimmad lax med dillstuvad potatis, biff Rydberg och toast Skagen med Kalixlöjrom. ”Mat som den var förr” är deras devis, och det råder ingen brist på historia i lokalerna. Vid säsong finns här även surströmming.

 

Tranan

Tranans köttbullar är vida kända och framhålls ofta som Stockholms bästa. Den stekta strömmingen med potatismos har serverats sedan restaurangen öppnade 1929.

 

Den Gyldene Freden

Det är svårt att bortse från Den Gyldene Freden när man pratar husmanskost. Inte minst eftersom denna institution i svensk restauranghistoria har serverat husmanskost till sina stammisar sedan 1722. Känslan av Vreeswijk, Taube, Bellman och många fler sitter fortfarande i väggarna, även om menyn är moderniserad sedan deras tid.

Kontakt

Områden i Stockholm

Populära platser

här

Guider